📍 Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, Παπαδιαμαντοπούλου 20, Αθήνα
Ηλεκτοφυσιολογική
Μελέτη
Η Ηλεκτροφυσιολογική Εξέταση – Μελέτη (ΗΦΕ) αποτελεί μια επεμβατική εξέταση, η οποία διενεργείται με σκοπό τον έλεγχο την ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδιάς. Το ηλεκτρικό κύκλωμα της καρδιάς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και μετάδοση των σημάτων που ρυθμίζουν τους παλμούς. Κατά τη διάρκεια μιας ΗΦΕ ελέγχεται η προέλευση τυχόν καρδιακών αρρυθμιών (ταχυκαρδιών ή βραδυκαρδιών), μέσω δημιουργίας λεπτομερών «χαρτών» μετάδοσης των σημάτων αυτών. Η ΗΦΕ διενεργείται εντός Αιμοδυναμικού – Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου από εξειδικευμένους Ιατρούς – Ηλεκτροφυσιολόγους.
Πότε πρέπει να κάνει ο ασθενής ΗΦΕ;
- Όταν αναφέρεται ιστορικό αρρυθμιών, δηλαδή αισθήματος φτερουγίσματος, ρυθμικού ή άρρυθμου. Είτε υπάρχει καταγραφή της αρρυθμίας σε ηλεκτροκαρδιογράφημα είτε όχι, η διενέργεια ΗΦΕ είναι απαραίτητη ώστε να αναλυθεί το είδος της αρρυθμίας και να επιλεγεί η κατάλληλη στρατηγική κατάλυσης αυτής.
- Όταν αναφέρεται ανεξήγητο λιποθυμικό επεισόδιο, με χαρακτήρες συγκοπής, δηλαδή χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα, με σύντομη διάρκεια. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται ασθενείς που είναι υποψήφιοι για εμφύτευση βηματοδότη.
- Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου του ασθενούς, σε συγκεκριμένες δηλαδή παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες κ.ά.
Διαδικασία ΗΦΕ
Ο ασθενής εισέρχεται στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο νηστικός από τροφή και υγρά, έχοντας ενημερωθεί πλήρως και αναλυτικά από τον θεράποντα για τη διαδικασία της εξέτασης και τις επιπλοκές και έχοντας υπογράψει έγγραφη συγκατάθεση. Η εξέταση γίνεται υπό τοπική αναισθησία μέσω παρακέντησης της δεξιάς μηριαίας φλέβας, όπου τοποθετούνται οδοί (θηκάρια) μέσω των οποίων θα οδηγηθούν ειδικά διαγνωστικά εργαλεία (καθετήρες) στην καρδιά. Ακολούθως, μέσω των συστημάτων καταγραφής και βηματοδότησης, πραγματοποιούνται ειδικές δοκιμασίες, εξατομικευμένες ανά ασθενή ανάλογα με το ιστορικό και τη συμπτωματολογία. Κατά τις δοκιμασίες αυτές, εξετάζεται το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, δηλαδή η ικανότητά του να παράγει και να μεταφέρει την ώση, καθώς και ο τύπος τυχόν αρρυθμιών. Μετά την εξαγωγή κατάλληλων συμπερασμάτων από τον θεράποντα Ηλεκτροφυσιολόγο, αφαιρούνται τα υλικά ο ασθενής επιστρέφει στην κλίνη του.
Επιπλοκές ΗΦΕ
Η ΗΦΕ αποτελεί μια από τις πιο απλές επεμβατικές πράξεις και οι κάτωθι επιπλοκές αναφέρονται σπάνια.
- Αιμάτωμα στην περιοχή της παρακέντησης
- Θρόμβωση
- Βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς
- Διάτρηση καρδιακού μυός
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Μετά την ΗΦΕ
Ο ασθενής κινητοποιείται 4-6 ώρες μετά την εξέταση και επιστρέφει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζουν για την παρακολούθηση του ασθενούς και την τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών κατά τη νοσηλεία του. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη δραστηριότητά του εντός 3-4 ημερών. Κατά την έξοδό του, ο ασθενής λαμβάνει λεπτομερές πόρισμα με τη διαδικασία και το πόρισμα της ΗΦΕ, ενώ συζητείται με τον θεράποντα η ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων, όπως εμφύτευση βηματοδότη, απινιδωτή ή κατάλυση αρρυθμίας.