Νέα Εποχή για το Ευγενίδειο – Το Βήμα

Απόσπασμα από το το δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα στις 17/03/2024

Το 2023 το Θεραπευτήριο επισκέφθηκαν 21.232 και νοσηλεύτηκαν 11.711 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν 7.246 χειρουργικές επεμβάσεις σχεδόν όλων των ειδικοτήτων. Στο πλήρως ανακαινισμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 600 επεμβάσεις διάγνωσης και θεραπείας αρρυθμιών (κολπική μαρμαρυγή) με υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης ενώ έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 150 συσκευές μόνιμης βηματοδότησης – με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν απινιδωτικά συστήματα, γεγονός που αναδεικνύει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης σε ρόλο leader στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο:

To Ευγενίδειο Θεραπευτήριο «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» αποτελεί κληροδότημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1975 από τον Αρίστο Ευγενίδη. Από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία. Κύριος μέτοχος σε ποσοστό 99,7% είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στους χώρους του Ευγενιδείου παράλληλα με τις κλινικές του Θεραπευτηρίου λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές καθώς και μονάδες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στόχος του Ευγενιδείου είναι να προσφέρει σε κάθε έλληνα ασθενή νοσηλεία υψηλού επιπέδου σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Οι μονάδες και τα εργαστήρια του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου στελεχώνονται από καθηγητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική, Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, καθώς και από άλλους ιδιώτες εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς, όλοι επιστήμονες διεθνούς κύρους με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Η στενή συνεργασία του Θεραπευτηρίου με Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και επιφανείς ιατρούς με μεγάλη εμπειρία σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή όλων των νεότερων κλινικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, μερικές από τις οποίες πραγματοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα ή σε λίγα νοσοκομεία της Ελλάδας. Πρότυπες μονάδες του Θεραπευτηρίου έχουν τύχει παγκόσμιας διάκρισης και αναγνώρισης για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Η λειτουργία των μονάδων βασίζεται σε διεθνή πρωτόκολλα και εναρμονίζεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την παροχή υπηρεσιών ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών.

Εκτός από το κλινικό έργο, οι μονάδες του νοσοκομείου έχουν να επιδείξουν σημαντικό και ευρύ εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Στους χώρους του Θεραπευτηρίου εκπαιδεύονται προπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών. Στο Ευγενίδειο οργανώνονται επίσης με επιτυχία μετεκπαιδευτικά και μεταπτυχιακά σεμινάρια ειδικευόμενων και ήδη ειδικευμένων ιατρών. Στο σημαντικό ερευνητικό έργο περιλαμβάνονται οι πολλές μελέτες επιστημονικών ομάδων του Θεραπευτηρίου, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια και ελληνικά συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.

Στο νοσοκομείο λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία, παθολογικού και χειρουργικού τομέα, τα οποία δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών καθημερινά.

Η λειτουργία του νοσοκομείου κατανέμεται στους Παθολογικό, Χειρουργικό και Εργαστηριακό Τομέα. Ο Παθολογικός Τομέας διαθέτει τμήμα Γενικής Παθολογίας, Καρδιολογικό, Νεφρολογικό, Γαστρεντερολογικό, Πνευμονολογικό. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει το τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας με πρόσφατες επενδύσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου.

Στον Χειρουργικό Τομέα συγκαταλέγονται το τμήμα Γενικής Χειρουργικής, Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Πλαστικής Χειρουργικής, Γυναικολογικό, Γναθοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικό και Αγγειοχειρουργικό. Πραγματοποιούνται σημαντικός αριθμός επεμβάσεων ήπατοςπαγκρέατος, παχέος εντέρου, νοσογόνου παχυσαρκίας, κακοηθειών ενδοθωρακικών οργάνων, κακοηθειών κεφαλής και τραχήλου, νευροχειρουργικές επεμβάσεις τοποθέτησης νευροδιεγερτών εγκεφάλου-νωτιαίου μυελού, γυναικολογικών και ουρογεννητικών προβλημάτων, μαστεκτομές, ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός επεμβάσεων θυρεοειδούς, ογκολογικές ορθοπεδικές επεμβάσεις καθώς και γόνατος, ισχίου και ώμου, ενώ αντιμετωπίζονται όλες οι διαταραχές οφθαλμών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, επεμβάσεις νεοπλασίας προστάτη, ουροδόχου κύστεως, νεφρού, λιθοτριψίες, και αντιμετωπίζονται αγγειακές παθήσεις, καθώς και όλες οι αισθητικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις μαστού.

Στις Ειδικές Μονάδες ανήκουν η Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενώ στα Διαγνωστικά Εργαστήρια περιλαμβάνονται το Μικροβιολογικό Βιοχημικό και το Ακτινοδιαγνωστικό με δυνατότητα μαστογραφίας, υπερηχογραφίας σώματος, καρδιολογικής υπερηχογραφίας, οστικής πυκνομετρίας, καθώς και η λειτουργία αξονικού τομογράφου. Στελεχώνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επίσης με μακρόχρονη εξειδίκευση και διεθνή αναγνώριση, ενώ πολλοί από τους ιατρούς είναι καθηγητές Πανεπιστημίου.

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση μόλις τριών λεπτών με τα πόδια από τη Στάση Μέγαρο Μουσικής του Μετρό. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στα Ιλίσια, στην Παπαδιαμαντοπούλου 20. Σήμερα διαθέτει 119 κλίνες, ειδικά διαμορφωμένες για να εξυπηρετούν τις νοσηλευτικές ανάγκες και να εξασφαλίζουν την άνετη διαμονή των ασθενών που κατανέμονται σε μονόκλινα, δίκλινα και Lux δωμάτια πολυτελώς ανακαινισμένα καθώς επίσης και σε τρίκλινα. Από το 2016 κατέχει διαπίστευση ποιότητας ISO 9001:2008 για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Το 2023 το Θεραπευτήριο επισκέφθηκαν 21.232 και νοσηλεύτηκαν 11.711 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν 7.246 χειρουργικές επεμβάσεις σχεδόν όλων των ειδικοτήτων. Στο πλήρως ανακαινισμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 600 επεμβάσεις διάγνωσης και θεραπείας αρρυθμιών (κολπική μαρμαρυγή) με υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης ενώ έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 150 συσκευές μόνιμης βηματοδότησης – με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν απινιδωτικά συστήματα, γεγονός που αναδεικνύει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης σε ρόλο leader στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων.

Σήμερα το Ευγενίδειο, μετά και τη δεκαετή κρίση που πραγματικά σάρωσε τον χώρο της υγείας και την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας, βαδίζει στη νέα εποχή. Υπό τη νέα ηγεσία του, τον Πρόεδρο Καθηγητή Στέλιο Κώτσιο, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Καθηγήτρια Εφη Μπάσδρα, πλαισιωμένοι από ένα δυναμικό Διοικητικό Συμβούλιο και με τη στήριξη των νέων πρυτανικών αρχών και της διοίκησης του πανεπιστημίου, στοχεύει στο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας από τους κορυφαίους ιατρούς στον μέσο Ελληνα περιορίζοντας κατά το μέγιστο δυνατό το κόστος νοσηλείας. Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο κατέχει κεντρική θέση στην επόμενη μέρα της περίθαλψης στη χώρα μας, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες υψηλοτάτου επιπέδου σε χιλιάδες ασθενείς σε πολύ χαμηλό κόστος συγκρινόμενο με άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.