Αναβαθμισμένη Κονσόλα Κρυοκατάλυσης

Με γνώμονα την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς του CardioTeam.gr που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο από τις αρχές Μαρτίου ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Καρδιακής Κρυοκατάλυσης (CryoAblation) Nitron CryoConsole™, καθιστώντας μας ένα από τα τρία πρώτα κέντρα της Ελλάδος που εγκαθιστούν αυτή την τεχνολογία. Το πρώτο περιστατικό ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου του 2024 από τον Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο και τους Καρδιολόγους Δημήτριο Βραχάτη, Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και Σωτηρία Γιωτάκη, με την υποστήριξη του τεχνικού της Medtronic Νικόλαου Τσολίγκα.

Το σύστημα αυτό αποτελεί την τελευταία καινοτομία, αποτέλεσμα εμπειρίας χρόνων στην καρδιακή κρυοκατάλυση για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από παροξυσμική ή εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή.

Η κονσόλα Nitron χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον καθετήρα κρυοκατάλυσης Arctic Front, ένα από τα κορυφαία συστήματα κρυομπαλονιού για τη «θεραπεία ρυθμού» της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτή η νέα καινοτομία φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην τρέχουσα ροή εργασιών για την κρυοκατάλυση.

Η θεραπεία με το σύστημα Arctic Front Advance λειτουργεί ψύχοντας τον καρδιακό ιστό για τη διακοπή των μη φυσιολογικών ηλεκτρικών σημάτων που συμβάλλουν σε αυτόν τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η κονσόλα Nitron, η οποία τροφοδοτεί με ασφάλεια το Arctic Front cryoballoon, έχει επανασχεδιαστεί για να ενσωματώνει ένα απλό γραφικό περιβάλλον χρήστη, μια βελτιστοποιημένη ροή εργασίας και βελτιωμένη λήψη δεδομένων.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια προοδευτική πάθηση που επηρεάζει περισσότερους από 59 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χωρίς έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η εξέλιξη της σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών εισαγωγών στο νοσοκομείο, καρδιακή ανεπάρκεια και θνησιμότητα, μαζί με μειωμένη ποιότητα ζωής.

Μέχρι σήμερα, η οικογένεια καθετήρων Arctic Front έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περισσότερων από ένα εκατομμύριο ασθενών παγκοσμίως.